donderdag 22 september 2011

Gezond eten met de schijf van vijf

Veel mensen hebben het op de basisschool en zeker op het voortgezet onderwijs gehoord van de schijf van vijf. Dit is een voedingsschijf met, je raadt het al, 5 delen. Iedere dag eet je wat uit al de 5 delen, waardoor je genoeg van alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Deel 1: Groente en fruit
Voedingsstoffen in deel 1: vitamine C, vezels, bioactieve stoffen enz.

Deel 2 Brood, rijst, granen, aardappels enz.
Voedingsstoffen in deel 2: koolhydraten, eiwit, vezels, vitamines en mineralen.

Deel 3: zuivel, vlees, vis, vleesvervanger en ei
Voedingsstoffen in deel 3: eiwit, ijzer, calcium, vitamines en visvetzuren.

Deel 4: Olie en vetten

Voedingsstoffen in deel 4: vitamine A, D en E en essentiƫle vetzuren.

Deel 5: Dranken
Voedingsstof in deel 5: water.

De regels

Door dag in dag uit voedingsmiddelen uit alle 5 de delen te eten, houd je een gezond eetpatroon aan. Natuurlijk neem je uit het ene deel meer dan uit het andere, maar dat spreekt voor zich.

De regels waaraan je je moet houden als je gezond wilt eten zijn volgens de schijf van vijf:

1. Eet gevarieerd.
2. Eet niet teveel. 
3. Eet minder verzadigd vet bv: vet vlees, volle melkproducten, kaas.
4. Eet veel groente, fruit en brood.
5. Eet veilig: bewaar het nodige in de koelkast en snij geen groente op een plank waar eerst vlees op heeft gelegen enz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten