woensdag 28 september 2011

De veelvoorkomende dieet fouten

Ik was opzoek naar de meest gemaakte dieet fouten, zodat ik ze eens allemaal op een rijtje kon zetten en terwijl ik dit deed belandde ik op een site genaamd leerwiki.nl.

Dit is een site waarop mensen artikelen kunnen zetten en daar vervolgens wat geld mee kunnen verdienen. Ik las het door en dacht: ‘Dat is eigenlijk best logisch!’. Het artikel waarschuwt voor ernstige fouten die soms voorkomen, noemt de veelvoorkomende dieet fouten en geeft wat tips.

Hieronder de belangrijkste punten van het artikel:

Fout #1: De alles of niets methode

Vaak willen mensen plotseling wat kilo’s afvallen, voor bijvoorbeeld een speciaal feest of bijeenkomst. Ze slaan dan in 1x om qua eetpatroon. Ze laten alle zoete dingen naast zich staan en eten alleen het hoognodige.

Dit werkt in het begin, maar je zal het niet lang volhouden. Hiernaast is het ontzettend slecht voor je gezondheid en zal je een slap gevoel krijgen.

Fout #2: Elke dag hetzelfde eten

Mensen willen graag van voedsel variëren en raken snel op eten uitgekeken als het ze tevaak voorgeschoteld wordt. Je loopt ook het risico sommige voedingsstoffen niet binnen te krijgen.

Je kunt de schijf van vijf gebruiken om te kijken of je alle voedingsstoffen wel eet.

Fout #3: Jezelf nooit belonen

Door jezelf te belonen krijg je de kracht om verder te gaan met je dieet. De oplossing van dit probleem is: houd je aan je dieet en verwen je één keer per week op iets lekkers.

Fout #4: Te snel opgeven

Dit is de laatste tip die in het artikel wordt beschreven. Men ziet al snel het nut niet meer in het dieet en houden op. Dit komt o.a. omdat je niet meteen resultaat ziet.

Je krijgt meer motivatie door aan je toekomstige lichaam te denken. Zoals je slanke benen en strakke buik.

Tips

- Stel een duidelijk doel op.
- maak een eetschema die je de mogelijkheid geeft te kiezen.

Slot

Je kunt dit artikel verder lezen op deze site en als je lid wilt worden van leerwiki en iets extra’s verdienen kun je je hier opgeven


zondag 25 september 2011

Bananen in je gezonde eetpatroon

 Veel mogen dan misschien wel zeggen dat bananen een ‘no go’ zijn in een dieet, maar als je het eens van dichterbij bekijkt zul je zien dat het zo gezond is als gezond kan zijn!

Als je een uur voordat je gaat sporten een banaan eet merk je al gauw dat je veel meer energie hebt en zo langer door kan gaan. Bananen zitten namelijk vol goede voedingsstoffen die voor de extra energie zorgt.

Ook bevatten ze veel kalium waardoor het goed past een waterverliezend dieet passen. In een waterverliezend dieet moet je veel producten met kalium eten en die met natrium laten staan. Hierdoor verliest je lichaam het overtollige water en dus gewicht. Ook helpt het tegen een lage bloeddruk voor ouderen.

In een banaan zitten ongeveer 90 tot 100 calorieën, wat meer is dan in bijvoorbeeld een peer. Maar hiernaast heeft de banaan duidelijk veel pluspunten qua afvallen. 

De meeste calorieën komen van de koolhydraten in de banaan

Waar de banaan (100 gram) nog meer uit bestaat:

- 20 – 25 gr koolhydraten
- 1.2 gr eiwit
- 0.2 gr vet (de helft hiervan is onverzadigd)
- 0,4 g vezel

- 88mg kalium
- Vitamine B en C
- Magnesium

Waar komt de banaan eigenlijk vandaan?

De bananen komen oorspronkelijk uit India en zijn langzamerhand naar andere warme landen vertrokken. De landen die vooral bananen kweken zijn: Honduras, Suriname, Ecuador en Migaragua.

Welk merk komt waar vandaan?

De Chiquita, het bananenmerk dat over het algemeen het bekendst is in Nederland, komt uit meerdere landen. Dit is vreemd want elk land heeft weer een ander klimaat en dat past de groei van de banaan aan. De landen waarin ze gekweekt worden zijn: Honduras, Panama, Colombia enz.
Merken die uit Colombia komen: Banacol, Chiquita, Fyffes, Max havelaarbanaan en turbana

Merken die uit ecuador komen: Bonita, Chiquita, Cobana en Max havelaarbanaan

Merken uit Costa Rica: Chiquita, Fyffes en Max havelaarbanaan. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer, maar daar ga ik nu niet op in.

Hopelijk hebben jullie weer wat geleerd en voeg je een banaan aan je eetpatroon toe!

Tot de volgende keer.

zaterdag 24 september 2011

Hoe hou je een dieet vol

Het volhouden van een dieet is erg moeilijk voor de mens. Wij hebben eten nodig en krijgen honger als we niet genoeg eten binnenkrijgen. Dit komt omdat je een bepaald aantal calorieën nodig hebt per gewicht. Als je minder calorieën eet krijg je een hongergevoel. Bij een dieet is dit het geval.

Een goede motivatie is het feit dat sommige mensen al snel weer op hun oude gewicht zitten na een dieet. Dat komt door het jojo effect. Het vet is namelijk tijdens je dieet (gedeeltelijk) verbrand. Als je nu meer calorieën eet dan bij je gewicht past, nemen de cellen snel het vet op en kom je aan. Het is dus nodig dat je jezelf een vast eetpatroon aanleert, waarbij je niet teveel calorieën binnenkrijgt.

Tip #1: Verwacht niet teveel. In de eerste dagen zal je snel afvallen, omdat je lichaam opeens minder eten in zijn beschikking heeft en vet gaat verbranden. Maar let op: Hoe lichter je wordt, hoe minder snel je afvalt. Dus is het verstandig om babystapjes te nemen.

Tip #2: Stel een doel vast. Hoeveel kilo’s wil je verliezen en hoe lang wil je daar over doen? Maar weer opgelet: Wees realistisch! Een halve of één kilo per week is genoeg.

Tip #3: Ga niet elke ochtend op de weegschaal staan. Het is niet zo dat je per dag resultaat zult zien, dus verwacht dat dan ook niet! Je wordt alleen maar teleurgesteld. Één keer per week op de weegschaal is voldoende.

Als je deze tips volgt houd je langer je dieet vol, en hierdoor krik je je zelfvertrouwen op. Mission Accomplished!

vrijdag 23 september 2011

Gezond eetpatroon voor dikke kinderen.

‘Kinderen worden steeds dikker’, dit is een onderwerp waar de laatste tijd veel over gesproken wordt. Er worden meer snacks gegeten, minder buiten gespeeld en ook geven ouders niet altijd het goede voorbeeld.

Je kind op dieet. Wat moet je doen als je kind overgewicht heeft? Een heel eenvoudig antwoord hierop is: ‘Zorg ervoor dat je kind afvalt.’ Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, zul je wel denken.

Hoe pak je dit aan? Een erg goed idee is om een afspraak te maken met een diëtiste. Zij heeft erg veel kennis op dit gebied en zal u en uw kind gegarandeerd kunnen helpen. Ze zal bijvoorbeeld een gezond eetpatroon voor uw kind in elkaar zetten, zodat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Op deze manier zal bijvoorbeeld een koek vervangen worden door een appel o.i.d.

Geef je kind het goede voorbeeld. Een kind zal het gedrag van zijn/haar ouders proberen te kopiëren, daarom is het erg belangrijk dat je zelf ook gezond eet.  Wat voorbeelden hiervan zijn:

- Kook elke avond een verse maaltijd waar groente in zit. Hierdoor zal je kind in ieder geval zijn portie groente voor de dag binnen krijgen.

- Eet het ontbijt en avondeten elke dag op dezelfde tijd, regelmaat is goed voor kinderen.

Veel bewegen is goed als je in de groei zit. Geef daarom kinderen de gelegenheid om ook echt te bewegen en buiten te spelen. Koop een voetbal of springtouw, wat je maak kunt bedenken, en verras je kind hiermee. De kans op overgewicht als kind, wordt erg verkleind door regelmatig buiten te spelen.

Klik hier voor een site die nog wat informatie geeft.

donderdag 22 september 2011

Gezond eten met de schijf van vijf

Veel mensen hebben het op de basisschool en zeker op het voortgezet onderwijs gehoord van de schijf van vijf. Dit is een voedingsschijf met, je raadt het al, 5 delen. Iedere dag eet je wat uit al de 5 delen, waardoor je genoeg van alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Deel 1: Groente en fruit
Voedingsstoffen in deel 1: vitamine C, vezels, bioactieve stoffen enz.

Deel 2 Brood, rijst, granen, aardappels enz.
Voedingsstoffen in deel 2: koolhydraten, eiwit, vezels, vitamines en mineralen.

Deel 3: zuivel, vlees, vis, vleesvervanger en ei
Voedingsstoffen in deel 3: eiwit, ijzer, calcium, vitamines en visvetzuren.

Deel 4: Olie en vetten

Voedingsstoffen in deel 4: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.

Deel 5: Dranken
Voedingsstof in deel 5: water.

De regels

Door dag in dag uit voedingsmiddelen uit alle 5 de delen te eten, houd je een gezond eetpatroon aan. Natuurlijk neem je uit het ene deel meer dan uit het andere, maar dat spreekt voor zich.

De regels waaraan je je moet houden als je gezond wilt eten zijn volgens de schijf van vijf:

1. Eet gevarieerd.
2. Eet niet teveel. 
3. Eet minder verzadigd vet bv: vet vlees, volle melkproducten, kaas.
4. Eet veel groente, fruit en brood.
5. Eet veilig: bewaar het nodige in de koelkast en snij geen groente op een plank waar eerst vlees op heeft gelegen enz.

woensdag 21 september 2011

Gezond eetpatroon bij veel sporten

HELP ME! Ik kom aan terwijl ik gigantisch veel sport. Dit probleem komt redelijk veel voor en niet iedereen weet wat eraan te doen is. Maar wees niet getreurd, er is een praktische oplossing!

Door veel te sporten denken veel mensen dat je veel afvalt. Dit is natuurlijk mogelijk, maar het kan ook zo zijn dat je spiermassa kweekt. Zoals veel mensen weten weegt spiermassa meer dan vet.

Als je ongemerkt spiermassa kweekt en een tijdje later op de weegschaal gaat staan, zal je niet blij zijn met het resultaat. Je zal denken dat je teveel gegeten hebt en vervolgens een strenger dieet gaan volgen.

De combinatie van veel sporten en weinig eten gaat niet. Je zal je erg slap gaan voelen en ook nog eens snel moe worden. Dit is niet lang vol te houden in een normale levensstijl en heeft grote invloed op je zelfvertrouwen.

Het is dus belangrijk het verschil te weten tussen spiermassa kweken en vet verbranden tijdens het sporten.

Handige tip #1 

Als je niet weet of je spiermassa kweekt of teveel eet kun je kijken of je nog steeds al je broeken en shirts aankan. Bij het kweken van spiermassa zal je namelijk niet dikker worden, je krijgt alleen meer spieren. Als je teveel eet wordt het vet opgeslagen in het onderhuids bindweefsel, wat ervoor zorgt dat je dikker wordt.

Handige tip #2 

Neem bijvoorbeeld hardlopen. Dit is een sport waarvan veel mensen denken dat je er kilo’s mee afvalt. Ja, dit is een mogelijkheid. Maar alleen als je op een bepaald tempo hardloopt.

Als je wilt afvallen moet je hardlopen terwijl je nog net kunt praten met een ander. Als je geen partner hebt om mee hard te lopen kun je altijd een liedje zingen. Want wie wil er nu raar aangekeken worden, omdat hij/zij tegen zichzelf praat?

Let op

Neem een flesje water mee als je gaat sporten, of drink van tevoren een glaasje drinken. Hierdoor voorkom je uitdroging.

Eet voordat je gaat sporten geen grote maaltijd, dit zorgt voor pijnlijke maagkrampen tijdens het sporten.